Laatste Nieuws

 

THE IDOL, de nieuwe film van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad (PARADISE NOW, OMAR) gaat in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. De film is geselecteerd voor het programmaonderdeel Special Presentations. Het Toronto International Film Festival vindt plaats van 10-20 september.

THE IDOL vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 zijn droom werkelijkheid zag worden toen hij de talentenjacht Arab Idol won.

De nu 25-jarige Assaf reisde vanuit het vluchtelingenkamp in de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het televisieprogramma. Het kostte hem twee dagen om ongezien door grenscontroles te komen. Daardoor was hij te laat voor de audities. Toen Assaf echter in de lobby van het hotel begon te zingen, werd besloten dat hij alsnog auditie mocht doen. Uiteindelijk won de zanger in de finale met het lied Ali al-keffiyeh, dat wordt beschouwd als het officieuze Palestijnse volkslied, en verbroederde voor een moment de Arabische wereld.

Hany Abu-Assad maakte eerder o.a. PARADISE NOW (2005) en OMAR (2013). Beide films werden genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

THE IDOL is een Engels/Palestijns/Nederlandse coproductie, en is tot stand gekomen in samenwerking met KeyFilm en September Film Productions. KeyFilm wordt gerund door producers Hanneke Niens en Hans de Wolf (VENTOUX, NENA, SOOF, DE TWEELING). THE IDOL is de eerste coproductie van September Film Productions, de productietak van distributeur September Film.

De film komt tot stand met steun van o.a. het Nederlands Filmfonds en zal begin 2016 te zien zijn in de bioscoop.3 August 2015