Laatste Nieuws

 

Voices of Finance

Dansfilm van Clara van Gool, gebaseerd op de spraakmakende Banking Blogs van Joris Luyendijk in The Guardian over de financiële wereld in Londen.

Tien personages voeren ons door het hart van de financiële wereld, de Londense City. Hun monologen worden belichaamd en verwoord door dansers met diverse achtergronden. Deze ogenschijnlijk losse portretten veroorzaken samen een kettingreactie, analoog aan de competitieve, uitputtende, onzekere, glamoureuze en gestreste cultuur van de financiële wereld, waarin iedere dag de laatste kan zijn.

Voices of Finance speelt zich af in een realistische setting van London anno nu. Iedere solo vindt plaats op of rond één locatie in de stad, elk met een eigen karakter. Door de abstrahering door middel van dans, en door het gebruik van tijdssprongen terwijl een tekst doorloopt, is de stijl van Voices of Finance vergelijkbaar met een videoclip, maar dan gesproken in plaats van gezongen. De tien dansers zijn onder andere afkomstig van drie topgezelschappen uit Nederland en Engeland: Nederlands Dans Theater (NDT), het Nationale Ballet en Rambert Dance Company.

Achtergrond
Over de kredietcrisis, die in 2008 begon met de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, zijn boekenkasten vol analyses geschreven. De meeste boeken en artikelen zijn financieel en economisch van aard. Schrijver en publicist Joris Luyendijk koos in zijn ‘Banking Blog’ Voices of Finance voor de Britse krant The Guardian een andere vorm: persoonlijke observaties in de vorm van een monoloog met een antropologische invalshoek. Dus geen economische analyses en opinies, maar beschrijvingen van de druk om te presteren, de adrenaline op de werkvloer, de relaties met collega’s, ups en downs, toekomstdromen en de angst voor onzekerheid.

Clara van Gool (Amsterdam, 1962)
Clara van Gool studeerde in 1985 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Haar eerste korte film Reservaat werd genomineerd op het Nederlands Filmfestival 1989 en was de Nederlandse inzending voor de Oscars van dat jaar. Daarna legde zij zich toe op films met sterk visuele verhalen, die door middel van beweging, choreografie en montage worden uitgedrukt. Bitings & Other Effects (1995) en Nussin (1998) werden bekroond met een Gouden Kalf. Haar werk omvat tevens succesvolle bewerkingen van dansvoorstellingen, zoals Enter Achilles (1996) waar ze o.a. een Emmy Award of Performing Arts mee won, en Coup de Grace (2011). Clara van Gool werkte samen met choreografen Angelika Oei, Jordi Cortes Molina, Lloyd Newson, Jamie Watton, Suzy Blok, Ria Marks en Nanine Linning.

Voices of Finance
Scenario en regie: Clara van Gool
Geproduceerd in coproductie met NTR door Hanneke Niens & Hans de Wolf van KeyFilm (Coup de Grace, Nena, Soof, Ventoux).
M.m.v. NDT, Het Nationale Ballet en Rambert Dance Company
Lengte: 30 min.

De film is mogelijk gemaakt met steun van het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds

De uitzending is op zondag 27 december, 13.00 uur op NPO23 November 2015